Imieniny: Igi, Ignacego

INFO

Sobotnie popołudnie w Żninie upłynęło pod znakiem pałuckich przysmaków, a to za sprawą Biesiady Pałuckiej jaka odbywała się pod Basztą.

fot. Goniec Pałucki


Swoje wyroby i przysmaki prezentowali lokalni przedsiębiorcy. W tym roku, podczas Biesiady wybierano najlepszy pałucki produkt 2017 oraz walczono „O chochlę Burmistrza Żnina”.

Jury, w którego skład weszli: aktor i gotujący strażak Kevin Aiston, Burmistrz Żnina Robert Luchowski, Wiesława Heinich, Krzysztof Leśniewski i Wojciech Grześkowiak.
O miano najlepszego produktu 2017 walczyli: Pasieka Gucio Romuald Rąbkowski - miód ogórecznikowy, Seromania Janik - ser wędzony, masło, PPUH Kwiecińscy - wędzonka i kiełbasa wieprzowa, Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Lasem "- pierogi z okrasą kaczą i cebulką, Anna Daroszewska i Dorota Zwolińska "Owocowy ogród"- pałucki garnier warzywno-owocowy w zalewie, Elżbieta Kubera - szneka z glancem, Michał Kiszka - miód wielokwiatowy oraz Gospodarstwo Agroturystyczne "Ptasi Ogród "z Mięcierzyna - chleb razowy pełnoziarnisty, konfitura z mirabelek. Jury najbardziej smakowały lody Cassate o smaku buraczek z pomarańczą na pałuckim miodzie, które przygotowała Pracownia Lodów Tradycyjnych "Lody z pasją" z Łabiszyna.

W konkursie „O chochlę Burmistrza Żnina” swoje produkty prezentowali: PPUH "Oliwer "Mariusz Słupecki - sandacz na sosie śmietanowo-porowym z kluskami kładzionymi i marchewką, "Ptasi ogród "- pałuckie kluchy z kapustą, "Pod Lasem "- zraz po staropolsku z kaczki oraz "Owocowy ogród "- pyzy pałuckie z mięsem i duszoną kapustą. „Chochlę” otrzymała Restauracja Parkowa w Żninie za roladę z kaszą.

Oprócz dwóch konkursów dla dzieci Pracownia Lodów Tradycyjnych przygotowała "Lody z pasją" warsztaty z przygotowywania wieloowocowych lodów, Krzysztof Leśniewski serwował dobrze wszystkim znany kapuśniak z klopsikiem, a na scenie wystąpili zespoły „Czerwone Róże”, Jaśmin i Andrzej Rybiński.

 

 

REKLAMA
AUTOPROMOCJA