W niedzielę, 1 czerwca br., w Serowarni Jasiurkowscy w Bożejewiczkach, po raz pierwszy odbył się Dzień Twarogu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców Pałuk, a słoneczna pogoda jeszcze bardziej zachęcała do wzięcia udziału w wydarzeniu.

Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla przybyłych. Swoje wyroby w strefie gastronomicznej prezentowali lokalni wytwórcy oraz Koło Gospodyń Wiejskich Maryjanki z Bożejewiczek. Skosztować można było pyry z gzikiem, serwatki do picia, przeróżnych potraw z twarogiem oraz wędliny, miody i zioła, twarogi i inne sery, lokalne wino i piwo. Prezentowano również rękodzieło i naturalne kosmetyki.

Ponadto na scenie wystąpili Gienon Mientkiewicz – proklamator Dnia Twarogu, znawca serów zagrodowych; Michał Bonarowski – Reporter Smaku, Reporter Kulinarny Radio357; Jolanta Lunitz – promotorka polskiego serowarstwa, Prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz organizator Jakub Jasiurkowski – zdobywca brązowego medalu za twaróg na World Cheese Awards 2024!

Zakończeniem pierwszej edycji Dnia Twarogu była zabawa taneczna z zespołem Holiday MusicBand. Patronat Medialny nad tym wydarzeniem objął Goniec Pałucki.