Imieniny: Marka, Elzbiety

INFO

IV edycja konkursu Żywimy zdrowo i ekologicznie organizowanego przez Gąsawskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw – Społeczno Wychowawczych im. Jadwigi Dziubińskiej, a finansowanego ze środków Powiatu Żnińskiego i Stowarzyszenia, odbyła się pod hasłem "Gęsina nie tylko na św. Marcina".

fot. nadesłane

W Zespole Szkół Niepublicznych w Gąsawie gościli uczniowie z gimnazjum w Gąsawie. Część teoretyczną zajęć z zakresu ekologicznego chowu drobiu przedstawiła Maria Wiechetek, a naturalne sposoby przechowywania żywności i racjonalne żywienie Bożena Korniluk.

Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych Waldemara Szredera oraz Karola Lizaka. Młodzież przygotowała przystawkę, którą stanowiła sery niepasteryzowane podane z kiszonym czosnkiem oraz bukietem sałat.

Na obiad gimnazjaliści przygotowali filet z gęsiny z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z półgąski z sosem borówkowym, a na deser naleśniki z sosem klonowym.

Nowe smaki ekologicznej żywności okazały się całkiem interesujące, bo wszystkie potrawy szybko zniknęły z półmisków.

Po wspólnym posiłku uczniowie rozwiązali test, który wyłoni parę finalistów.

Co? Gdzie? Kiedy?

 

 

Poradź się psychologa

Słowo po słowie, gest po geście, przemoc emocjonalna to jak kropla, która drąży skałę. Niby nic się nie dzieje.

Wychodzicie z dziećmi na spacery, robicie razem zakupy, lubią go właściwie wszyscy sąsiedzi, w domu pomaga. Może nie raz słyszałaś od koleżanki, że też by chciała by jej mąż tyle pomagał. I jeszcze jest taki szarmancki wobec innych kobiet. Ty to masz życie!

AUTOPROMOCJA