Strona Główna Wiadomości II TURNIEJ KGW I BIESIADA PAŁUCKA W ŻNINIE
Wiadomości

II TURNIEJ KGW I BIESIADA PAŁUCKA W ŻNINIE

Share
Share

W minioną sobotę na żnińskim Rynku królowały Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu żnińskiego. A to wszystko za sprawą II Pałuckiego Turnieju Kół KGW. Udział w nim wzięło aż 18 Kół Gospodyń Wiejskich. Turniej jest inicjatywą żnińskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, na którego czele stoi Sebastian Kowalik.

fot. Goniec Pałucki

Rywalizację Kół Gospodyń Wiejskich, które do turnieju wystawiały najlepszą i najsmaczniejszą potrawę, oceniało jury w składzie Krzysztof Leśniewski – promujący Kuchnię Pałucką, Paweł Sikora – dyrektor Wydziału Środowiska, Obszarów Wiejskich i Rozwoju Urzędu Miejskiego w Żninie oraz Mirosław Spochacz – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Jury jednogłośnie zdecydowało o wygranej Koła Gospodyń Wiejskich z Sarbinowa, które zaserwowały pierogi faszerowane mięsem z kaczki. II miejsce zajęło KGW Gościeszyn, III miejsce należało do KGW z Wójcina. Nagrodzono również IV miejsce – KGW Knieja oraz miejsce V – panie z KGW Jeżewie. Wszyscy uczestnicy II Pałuckiego Turnieju KGW otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki, a były to Panie z KGW Rogowo, Cerekwica, Lubcz, Murczynek, Lubostroń, Juncewo, Tonowo, Żerniki, Jadowniki, Piechcin, Świątkowo, Sielec i Brzyskorzystewko. Jury przyznało również nagrodę specjalną, którą otrzymały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Lubostronia.

Jak to na Biesiadzie Pałuckiej jest, nie mogło zabraknąć dobrej muzyki biesiadnej i wspólnych tańców. O pierwszą część muzyczną zadbały zespoły: Gniewkowianie, Aster, Czerwone Róże oraz Pałuczanki. Do wspólnych tańców pod sceną zachęcali nie tylko organizatorzy, ale również i członkinie Kół. Gwiazdą wieczoru był zespół Happy Jędrowski Show

W drugiej części wydarzenia rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy Pałucki Produkt oraz konkurs o Chochlę Burmistrza Żnina. Jury w składzie burmistrz Żnina Robert Luchowski, wojewoda Mikołaj Bogdanowicz, szefowa KGW Murczynek Maria Skrocka i Krzysztof Leśniewski z Kuchni Pałuckiej, oceniało dania serwowane przez restauracje, a było ich łącznie pięć. W tym roku restauratorzy z mieli za zadanie przygotować potrawę z kaczki.

Nagrodę w Konkursie Najlepszy Pałucki Produkt otrzymał „Lody z pasją” Daniela Żurkowskiego z Łabiszyna. Natomiast chochla Burmistrza Żnina trafiła do restauracji Administracja w Cukrowni Żnin, która przygotowała konfitowane udo kacze na placku ziemniaczanym z lekko podwędzanym serem z Serowarni Jasiurkowscy oraz sosem buraczkowo-porzeczkowym

Nagrodę specjalną wojewody Mikołaja Bogdanowicza otrzymała firma „Z kuchni Ewy” z Gąsawy, która przygotowała czarninę.

 

{gallery}PT1{/gallery}

{gallery}PT2{/gallery}

Share
Powiązane artykuły
Wiadomości

ANDRZEJ HŁOND LAUREATEM HONOROWEJ ODZNAKI ZASŁUŻONY DLA SAMORZĄDU

9 czerwca 2025 roku podczas uroczystej Rady Samorządu Terytorialnego działającej przy Wojewodzie...

Wiadomości

Poszukiwacz skarbów z Obudna, Szczepan Pochylski, odnalazł cenny artefakt z XV wieku

Szczepan Pochylski z Obudna, poszukiwaniem skarbów zajmuje się od 2 lat. Swoje...

Główny tematWiadomości

Dzień Twarogu w Serowarni Jasiurkowscy

W niedzielę, 1 czerwca br., w Serowarni Jasiurkowscy w Bożejewiczkach, po raz...

Wiadomości

Pierwszy w Polsce festiwal na Dzień Twarogu

Patronat medialny Twaróg – ulubiony ser Polaków – ma swoje święto już...